27 Aralık 2013 Cuma

1 Şehir 1 İnsan: Roma

1 Şehir 1 İnsan bölümünde bu kez istikamet: Roma. Rehberlerimiz ise Londra'da keşfedip-sıkı takipçisi olduğum sitelerden Bayaiyi.com'un kurucuları Oylum ve Onur Yüksel. Bayaiyi.com'da içerikler-yaratıcı fikirler müthiş! Özellikle seyahat ve müzik bölümleri favorim.
   Oylum ve Onur Yüksel'in bir de birbirinden yaratıcı-zihin açıcı kişisel siteleri var. Mesela Oylum Yüksel'in Günde 1 Resim ve Günde 1 Fotoğraf'ı, Onur Yüksel'in de, onuryuksel.net ve "bir müzik tutkunu" olarak severek takip ettiğim Coffee Playlist'i.
Ama onların ortak paydada buluştukları Bayaiyi.com'u şiddetle tavsiye ediyorum -özellikle de Instagram hesabını.
Fotoğraflar gerçekten ilham verici!
Tıpkı fotoğraflar gibi, Roma'da önerdikleri mekanlar da öyle.



3 kelimeyle Roma*
Ceasar, Espresso, Michelangelo

Roma'da yapmaktan en çok keyif aldığınız 3 şey*
*Tazza d'oro ‘dan bir kahve alıp Panteon‘a karşı oturup etrafı izlemek.

*Bakkaldan Birra Moretti alıp Piazza Navona’daki Bernini’nin Dört Nehir çeşmesi kenarında oturmak.

*Castel Sant'Angelo köprüsü üzerinde sağlı sollu Tiber nehrini seyretmek, fotoğraf çekmek
(Bir tane de Vatican’dan; Sistina Şapeli’nde aceleci davranmayıp duvar kenarı banklarda yer boşalana kadar beklemek, sonra oturup doyasıya tavanı, Michelangelo’nun şaheserini seyretmek) 

Roma'daki favori adresleriniz* 
Roma’da kötü bir şey yemek-içmek neredeyse imkansız, her yer aşağı yukarı aynı lezzette. Sadece 3 adres var, bize göre bu 3’ü rakipsiz.

Giolitti’den kornette dondurma alıp akıta akıta civar sokaklarda dolanmak çok zevkli. giolitti.it

Tazza d’oro'nun espressosu dolayısıyla espresso’dan yapılan americano, latte, cappuccino ne içerseniz muhteşem. tazzadorocoffeeshop.com 

Alfredo alla Scrofa, Fettucini Alfredo’nun mucidinin asırlık restoranı. Alfredo isminde çok restoran var, Foursquare’den arasanız sizi yanlış dükkana yönlendirebilir, bu  Via della Scrofa, 104 adresindeki dikkat. O fettuciniyi herkes yemeli, yapılışı tadı yemek konusunda adeta bir ağıt. 
alfredoallascrofa.com

Erkek giyim ve aksesuarda gerçek bir butik olan Empresa, her ürün inanılmaz özenle seçilmiş, özellikle ayakkabı, çanta ve erkek aksesuarında muhteşem bir dükkan. 
empresa.it

El yapımı deri ürünler satan Manifactus. Fiyatları inanılmaz uygun, kalitesi çok çok yüksek Harry Potter filminden fırlamış gibi bir dükkan 
manufactus.it

İkinci el ürünler ve kütüphane aksesuarları da bulabileceğiniz acayip bir kitapçı; Librerıa Del Viaggiatore 
libreriadelviaggiatore.com

Al Sogno, Navona’daki oyuncakçı! 
alsogno.com

Roma/İtalya'dan önereceğiniz bir müzik grubu ya da sanatçı var mı*

Severek dinlediğimiz İtalyan gruplar
Dente-Saldati live "Io tra di Noi"
Selton-Piccola sbronza feat. Dente 
 Honeybird & The Birdies-To the Earth's Core

Roma'yı neden önerirsiniz*

Oylum Yüksel* Eğer tarihe, sanata düşkünse zaten önermeye gerek yoktur, kendi çoktan gitme planı yapmıştır diye düşünüyoruz. Tarih ve sanata pek düşkün değilse de Roma’yı herkes görmeli bizce. 

Onur Yüksel* Roma, insanın kendisini her an film setinde gibi hissedeceği, sabahları kahvaltı niyetine cappuccino içip şikayet etmeyeceği, gün boyunca sarımsak-domates kokusu duyup, acıktığı,  koku nereden geliyorsa sokakta o yöne döndüğü, her an fotoğraf çektiği ve kendini fotoğrafçı gibi hissettiği, zırt pırt kahve molası verip haritaya bakacağı, Rönesans sanatının ve Roma İmparatorluğu’nun  en iyilerileri göreceği bir rüya seyahat olarak unutulmaz olurdu. 

Oylum Yüksel* Bir de Roma’ya gitmeden tavsiyemiz “Melekler ve Şeytanlar” kitabını okunması veya filminin seyredilmesi. Roma’yı yürüyerek gezinirken Robert Langdon karakterinin o sokaklarda koşuşturmasını hatırlamak ayrı bir eğlence ve gizem katıyor Roma sokaklarına. 



Oylum-Onur Yüksel'in gözünden "Roma"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder