21 Mart 2013 Perşembe

Aslı Filinta'dan "The Great Sinan" Koleksiyonu

Mercedes Benz Fashion Week İstanbul izlenimlerine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu kez İstanbul Fashion Week de prezentasyonla modaseverlerin karşısında olan Aslı Filinta'nın davetindeyiz. Davette kimler yoktu ki Engin Altan Düzyatan'dan, Özge Özpirinçci'ye, Rıza Kocaoğlu'ndan Nil Karaibrahimgil'e kadar bir çok ünlü isim o gece için Aslı Filinta'yı yalnız bırakmamıştı. Demet Müftüoğlu küratörlüğünde İstanbul 74'te gerçekleşen davetin en renkli anı ise 123'ün akustik performansıydı.
***
15 Mart Cuma akşamı gerçekleşen özel sunumda Aslı Filinta, canlı ve renkli tasarımlarını, cansız mankenler üzerinde sergiledi. Sunum esnasında davetliler koleksiyonu yakından inceleme ve tasarımcıyla birebir tanışma şansı da yakaladılar.
***
Aslı Filinta'nın Mimar Sinan'a ithaf ettiği koleksiyonun en önemli esin kaynaklarından 16. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nun baş mimarı Mimar Sinan'ın yapıtları, Emre Doğru tarafından fotoğraflandı. Mimar Sinan'ın en değerli eserlerini yansıtan dev ölçekli fotoğraflar, sunum alanında sergilenerek koleksiyon ruhunu mükemmel bir biçimde tamamlamıştı.

***
Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii'nden esinlenen koleksiyonda Aslı Filinta, Usta'nın kubelleri eşsiz kullanımını Sonbahar/Kış 2013-14 koleksiyonunda tekrar yorumlamıştı. Mimar Sinan'ın daireleri dikdörtgenlere, altıgenleri sekizgenlere dönüştürdüğü eserini yorumlayan tasarımcı, kumaşları kullanarak kıyafetlerin üstünde aynı etkiyi yaratmayı amaçlamış.
***
Sinan, ayrıca motifleri ve süsleri mimari formların içine başarılı bir şekilde işlemekte, tasarımcı Sinan'ın Mihrimah Sultan'a olan aşkından da esinlenerek bir desen yaratmış. İpek kumaşlara özel olarak hazırlanmış desene yakından bakıldığında Mihrimah Sultan'ın minyatür sanatındaki portresi göze çarpıyor.





 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder