8 Ocak 2014 Çarşamba

1 Şehir 1 İnsan: Budapeşte

Sıradaki durağımız Orta Avrupa'nın en güzel şehirlerinden biri, Budapeşte. Rehberimiz ise yüksek enerjisi ve gülüşüyle ünlü arkadaşım Tuba Gülle. Geçtiğimiz yıl Erasmus programı sayesinde keşfettiği Budapeşte'nin en alternatif adreslerini fashionandgustoblog için paylaşıyor- önerdiği mekanlarla da hakkını veriyor. Budapeşte'ye sadece ünlü hamburgeri için bile gidebileceğini söyleyen Tuba, "Tuna kenarında bütün şehir ışıl ışılken şarkılar söyleyip içkini içebiliyorsan o şehir özeldir. Bu özel şehir de benim için Budapeşte" diyor.



3 kelimeyle Budapeşte*
Eğlence, Yenilenme, Mutluluk

Budapeşte'de yapmaktan en çok keyif aldığın şey*
Gece Margitsziget adasında, Tuna nehri kenarında oturup şehrin ışıklarını izlemek.

Macaristan'dan önereceğin bir müzik grubu ya da sanatçı var mı*

Favori Macar gruplarım ve şarkılarım
Intim Torna Illegál - Vágjál lyukat a kádba
Parno Graszt ~ Káde shukár
Palya Bea / La Llorona

Tajtékos Szerda - Canarro "Hej Tulipán"

Ve enerjisi hiç bitmeyen neredeyse 10 performansını izleme fırsatı bulduğum: Mc Kemon! 
Dj Zefil feat. MC Kemon - STR8 Hustlin

Budapeşte'deki favori adreslerin*

Szyputnik
Gördüğüm en ilgi çekici parçaların bulunduğu vintage butik. Dünyanın her yerinden toplanmış kolyeler, deri çizmeler, kot şortlar… Aklınıza ne gelirse var ve hepsi neredeyse hiç kullanılmamış gibi görünüyor. Fiyatlar diğer ikinci el butiklere göre birazcık daha yüksek fiyatlı olsa da verdiğiniz bütün paraya değiyor.

Ring Burger
Eğer siz de benim gibi bir burger canavarıysanız sakın Ring Burger’e gitmeden Budapeşte’den dönmeyin. Birçok öneri sitesinin “Macaristan’daki en iyi hamburgerler” listesinde üst sıralarda bulunan, hazır hiçbir ürünün kullanılmadığı Ring Burger'de favorim ise: Full Extra Burger.

Lampas
Herkesin birbirini tanıdığı, yeni gelen misafirlere ise 40 yıllık arkadaş samimiyetiyle yaklaşılan loş bir pub, Lampas. Tek başıma bile sıkça gittiğim Lampas’ta, caz müzikle içilen Palinkalar “İyi ki Budapeşte’deyim” dedirtiyor.

Corvinteto
Tavan aydınlatmaları, birbirinden dinamik dj performansları ile saatlerce dans etmenin yormadığı nadir yerlerden Corvinteto. Kalabalık arkadaş grupları için de ilk seçeneklerden çünkü özellikle havalar ısınmaya başladıysa içkinizi alıp teras katına çıkabilirsiniz. Buradaki dj setler sizi sallanmak suretiyle dans ettirecektir.

Corvinteto’nun yanındaki hamburgerci
Adı var mı bilmiyorum -ki benim için adı“Corvinteto’nun yanındaki hamburgerci”dir -İçeriye en fazla iki kişinin sığdığı, kapısının önünde de bir masa bulunan bu dükkana ilk gittiğimde çok şaşırdım. Çünkü yaptığı hamburger aynı annelerimizin çocukluğumuzda yaptığı hamburgerin tadına benziyor. Hem de yaklaşık 4 TL. Şöyle ki: Sadece bu hamburgeri yemek için bile Budapeşte’ye gidip dönerim.

Instant
Sabahın erken saatlerine kadar eğlencenin devam ettiği Instant kendi içinde 4 farklı club barındırıyor. Hangi tarz müzik dinliyorsanız dinleyin size uygun bir bölüm var. Benim favorim ise bodrum kat. Küçük ve havalandırmasız bir kat olsa da dj performansları bütün olumsuzluğu unutturuyor.

Szimpla
 Cafe, bar, restaurant, konser alanı gibi farklı bölümleri barındıran bu mekanda etrafı incelemekten kafanız karışacak. Çünkü bir duvarda öncelerden kullanılmış paten gömülü dururken diğer duvarda tornavida var. Ve eğer pazar günü erken bir saatte uyanıp Szimpla'ya giderseniz caz performansları eşliğinde kurulan pazardan en taze sebzeleri ve peynirleri bulabilirsiniz.

Pannonia Festivali
İşte 4 ay boyunca en çok eğlendiğim 4 gün. Bu festivalden bahsetmek istiyorum çünkü yerel bir festival ve turistler tarafından bilinmiyor. Ev arkadaşlarımdan birinin Macar olması sayesinde haberdar olduğumuz Pannonia birçok farklı sahneye ve gruba ev sahipliği yapıyor. 4 gün boyunca devam eden festival arasında Balaton Gölünde yüzebilir, tekne gezintisine çıkabilirsiniz.

 Budapeşte'yi neden tavsiye edersin*
Budapeşte'ye gitmeyi aklının ucundan geçirmeyen birine dahi Budapeşte'ye gitmesini tavsiye ederim Çünkü günün tüm saat dilimlerinde devam eden bir hayat var. Sakin biriyseniz de çok seveceksiniz Budapeşte'yi. Yerinizde duramayan biriyseniz de bayılacaksınız. 
Aa unutmadan giderseniz eğer; benim için de bir Unicum Szilva içmeyi unutmayın. :)


1.İlginç mekan Szimplia.
2.Ring Burger'in Full Extra Burgeri.
3.Tuba ve arkadaşları Pannonia festival alanında pineklerken.
4. Aslanlı Köprü (Chain Bridge-Széchenyi Bridge)
5.Teras katı ve aydınlatmalarıyla ünlü Corvinteto.
 6."İyi ki Budapeşte’deyim” dedirten mekan: Lampas.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder