30 Eylül 2013 Pazartesi

1 Şehir 1 İnsan

 Erdost'la dostluğumuz üniversitenin ilk yıllarına dayanıyor. Üniversite'de ilk tanıştığım dostlardan biri. Şaka maka 5 yılı geride bıraktık Erdost'la dostluğumuzda. Erdost adı gibi dost -diğer yandan hayatı ti'ye alan ama ti'ye alırken ciddiyeti elden bırakmayan, derinlikli bir adam. Erdost rehberliğinde Wroclaw'ı gezmiş biri olarak söyleyebilirim ki Erdost şehrin orjinal mekanlarını keşfetme konusunda usta bir isim. Usta rehberimiz Erdost bu kez fashionandgustoblog için çok sevdiği Polonya'nın nehir kenarındaki şehri Wroclaw'ı anlatıyor-anılarını paylaşıyor. Erdost'un rehberliğinde Wroclaw'ı keşfetmek için, mini söyleşimizdeki önerilerini merakla ve heyecanla okuyacaksınız. Benden söylemesi... Çünkü kendisi tam anlamıyla bir gusto. Önerdiği mekanlar bendeniz tarafından da görüldü,tescillendi,çokça da beğenildi.Umarım siz de beğenirsiniz.


Wroclaw'ı 3 kelimeyle anlat desem*
Huzur, Ucuz, Soğuk

Wroclaw'da yapmaktan en çok keyif aldığın şey*
Yıkılıp yeniden inşa edilmiş sokaklarda aylak aylak yürümeyi. Ve zaten bütün yolların Rynek'e (meydana) çıktığını bile bile kaybolmayı.

Wroclaw'daki favori adreslerin*

Literatka Rynek
İçeri girdiğinizde sanki şatonuzun çalışma odasına girmiş gibi oluyorsunuz. Bütün duvarlar kitap rafları ve kitaplarla kaplı, kenarda uygun bir yerde bir piyano. Kahveleri ve biraları oldukça başarılı.

Solo Art Cafe
Yine Rynek'in orta yerindeki kalabalık binaların arasına sıkışmış küçük bir kafe. Sanki sizden başka hiç müşterisi yokmuş gibi gelebilir. Keyifli kahve çeşitleri, cup cake ve  tatlılarda oldukça iddialılar. Ayrıca Solo Art Cafe bir tasarım butiği de. Buradan anı olarak çeşitli dekoratif ürünler ve tasarım aksesuarlarlardan alabilirsiniz.

Art Cafe Kalambur 
Uzun yıllardır yerinde olan bu bar bir ara yanmış ve tekrar yapılmış. Bu bilgiyi Lehce hocamızdan almıştım. O da üniversitedeyken gidermiş ve hala gidiyor. Mekan ilginç dekorasyonu ile başta dikkat çekiyor. Belirli günlerde alternatif müzik yapan DJ çıkıyor. Keyifli ve alternatif bir parti için hafta sonları ideal.

Bezsennocsc 
Rynek'den Ruska caddesine ilerliyoruz ve sol tarafta bir kalabalık. Yan yana dizilmiş clublar ve publar. İşte bu kalabalığın arasında Bezsennocsc. Eğlencenin sabaha kadar sürdüğü kaliteli yerlerden biri.

Pizzeria Rynek 
Bir ufak pizzacı. Yaklaşık 17 kişilik falan oturma alanları var. Lezzetli pizzaları ile bir an boş kalmayan bir dükkan. İngilizce menüleri yok garsonlardan yardım alabiliyorsunuz. Standartların dışına çıkıp istediğiniz malzemelerle kendi pizzanızı oluşturabiliyorsunuz.

İkinci el pazarı (Bit pazarı)
Castoroma alışveriş merkezinin yanında eski bir fabrikanın bahçesine kurulan pazarda sizi bir sürü sürpriz bekliyor. O gün ne bulacağınızın bir garantisi yok, hiç bir şey de bulamayabilirsiniz. Avrupa basım orjinal nadir bulunan plaklar, bir Yahudi ailenin fotoğraf albümü, eski rozetler, çocuk kitapları pazarda bulabilecekleriniz arasında.

Wroclaw senin için neden özel*
Wroclaw'da yaklaşık olarak 150 gün kaldım bu yüzden de  ikinci memleketim diyebilirim. Daha önce hiç bu kadar uzak ve uzun süre yurt dışında bulunmamıştım. Sayısız soru işareti ile gidip hepsine tek tek yanıt bularak ve çok severek döndüm. En başta tam bir merkezdi.Çok kısa yolculuklarla diğer ülkelere geçebiliyordum. Polonya'nın ucuz olduğunu biliyordum ama bu kadarını beklemiyordum. Taze meyve ve sebzeler hariç. Polonyalılar ise şehre ayrı bir değer katıyor. Misafirperverlikleri, kendilerine has İngilizceleri, çekingen tavırları ve tarihte 4 kere haritadan silinmiş bir milletin insanları olarak çok sağlam duruyorlar hayata karşı. 

Wroclaw'a gitmek isteyen birine Wroclaw'ı neden önerirsin*
Rynek'e gidin demeyeceğim veya Most Tumski'yi görün de... Sadece sokaklarında dolaşın gördükleriniz size yetecektir.



1.Literatka Rynek, dekorasyonu ve biralarıyla favori adreslerimden.
2.Odra Katedrali, Wroclaw'ın en eski katedrallerinden.
3.Rynek'teki evler Wroclaw'ın simgesi.
4.Solo Art Cafe cupcakeleri ve tasarım ürünleri ile ünlü.
5.Katedraller adasındaki sokaklardan bir kare.
6.Wroclaw'ın bit pazarından bir kare.
7.Cuma ve Cumartesi gecelerimin vazgeçilmez adresi Art Kalambur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder