2 Ağustos 2013 Cuma

fashionandgustoblog Öneriyor!

Ağustos ayının ilk açılış postunu sanatla yapalım. İlk kez İstanbul Modern'deki sergiler sayesinde eserleriyle tanıştığım sanatçı Erol Akyavaş'ın Retrospektif sergisiyle... Ağustos ayını deniz-kum-güneş üçlüsü dışında Türkbükü-Çeşme beachlerine alternatif olarak İstanbul'da değerlendirmek isteyenlere fashionandgustoblog bu sergiyi ısrarla öneriyor.


26 Ağustos'a kadar İstanbul Modern'de görebileceğiniz sergi, Erol Akyavaş'ın 1950’li yıllarda başlayan ve 1990’lı yılların sonuna uzanan yarım asırlık sanatsal birikiminin bir dökümünü çıkartıyor. 
Sergi, Akyavaş’ın Doğu-Batı sanat ve kültür dünyası arasında kurduğu kendine özgü sentezi,  zaman içinde dönüşüm geçiren, tuval üzerindeki perspektif ve mimari düzenlemelerini, insan figürünü merkez aldığı bilinçaltı arayışlarını ve son döneminde dünyanın farklı kültürleri ile hesaplaşmalarını geniş bir çeşitlilik içerisinde bir araya getiriyor. 
Yaklaşık 290 yapıtlık seçki, Akyavaş’ın modern ve çağdaş sanat arasında üstlendiği öncü ve yaratıcı kimliğe vurgu yapıyor.



Akyavaş’ın Doğu ve Batı sanatlarını kendi yorumuyla bir araya getirdiği imge dünyası özgün bir sentez olarak kabul ediliyor. Kübizmden Sürrealizme, İslam minyatürü çizimlerinden tarih öncesi duvar resimlerine, kaligrafi kaynaklı uygulamalardan tek tanrılı dinlerin sembollerine uzanan form ve içerik arayışında Akyavaş eşine az rastlanır bir dil geliştiriyor. Klasik anlamda perspektifin kaybolduğu, resme dahil edilen her imgenin bir anlam sorunuyla donatıldığı ve tasavvufi bir aşkla inşa edildiği bu resimlerde Akyavaş inançla sarıldığı bir dünya kuruyor.


Tatili sanatla ya da kültürel bir gezi(müze)ile değerlendirmek her zaman daha iyi bir fikirdir-bence. Ki İstanbul içinde kaçış noktaları bulmak çok kolay ya da kendinize keyifli rotalar yaratmak. Benim her zaman keyif alarak gittiğim mekanlar-ve duraklardan oluşan naçizane bir rota sunmak isterim. Yolu İstanbul'a düşenlere ya da zaten İstanbul'da olanlara... İşte İstanbul Modern'e gitmişken uğramanız gereken adresler.

*Sergi sonrası yorulan bünyelere manzarasıyla iyi gelecek İstanbul Modern Restoran
*Pizzaları ile midenizi şenlendirecek Karaköy'ün pizzacısı Komodor
*Yemek sonrası Julius Meinl kahveleriyle muhteşem kahvenin tadını çıkaracağınız Karaköy'ün ilk sakinlerinden Karabatak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder